Q&A – ett år som sukkerfri, keto/lchf og forlenget faste!?

Klovset14

I ny og né spør dere etter flere keto-oppdateringer her inne. Det liker jeg! I begynnelsen tenkte jeg å holde meg til men større oppdateringer på temaet, slik som jeg gjorde etter tre månederseks måneder og etter ni måneder. Men, helt ærlig, så opplever jeg det som for mye å gape over og rett og slett litt demotiverende å «måtte» sette meg ned for å skrive et slikt type omfattende innlegg. Over det siste drøye året har jeg virkelig gått inn for å lære mer om min egen kropp og helse, med en sukkerfri livsstil, ketogent kosthold og både intermitterende og lengre vannfasting som noen av mine verktøy for å oppnå balansegangen som fungerer best for meg. Jeg vil mer enn gjerne dele av min kunnskap og erfaringer, og ikke minst så vil jeg lære mye mye mer! Jeg er heller aldri lukket for en saklig diskusjon med fakta og forskning i bunn, hverken på sosiale medier eller in real life. Men jeg vil heller ikke være hun som preiker hull i hodet på andre mot deres vilje og interesse, så jeg prøver (i den grad jeg klarer å beherske meg selv) å ikke alltid være den som tar opp temaet. Likevel, siden forholdsvis mange av dere som titter innom her virker å være interessert, så tenker jeg nå å skrive litt oftere om mine egne erfaringer med keto/lchf/fasting – men altså ikke så omstendig som postene jeg linket til tidligere. Kanskje litt mer oppskrifter, det «daglige livet med keto, egeneksperimentering og oppfølging av blodprøver og den slags? Dere som er nyskjerrige – kom gjerne med tilbakemeldinger på hva dere vil se/lese mer av 🙂

Høst_natur3

Denne måneden runder jeg mitt første år med et ketogent kosthold! For dere som ikke aner hva jeg snakker om, så vil det veldig kort (og generelt) si at maskineriet meg drives og næres av hovedsaklig fett. Kosten min består av minst ca 75% fett, 20% protein og bare 5% karbohydrater. Til sammenligning anbefaler helsedirektoratet vårt at energien vår burde komme fra 25-40% fett, 10-20% protein og hele 50% fra karbohydrater. Det har vært et lærerikt og matmessig et helt fantastisk år, og jeg ser virkelig frem til å fortsette å «keto on» og til å se effekten det har på kroppen min i det lengre løp. En ting er i vert fall sikkert, og det er at menneskekroppen slutter aldri å forbløffe meg! Slik som i april, da jeg spontant hadde min hittil lengste vannfaste på hele 90 timer, og hadde det ikke vært for det lille måltidet jeg følte på at jeg «måtte» spise da en venninne hadde laget deilig middag til oss, så hadde den totale fastetiden min vært vesentlig lenger, nemlig fra mandag – lørdag. Og vet dere hva, jeg dødde ikke. Au contraire, jeg følte meg så bra, og jeg lærte SÅ mye om mine egne vaner, følelser, faktisk og innbilt sultfølelse og mye mye mer bare i løpet av den lille uken. To be continued sier jeg, da dette gav mersmak. Pun not intended.

Høst_natur8

Siden jeg synes ett helt år med keto er for mye å dekke i en og samme bloggpost, så vil jeg gjerne invitere dere til å grave og spørr om det dere måtte lure på i kommentarfeltet på denne posten. Da kan jeg heller bruke erfaringene mine på svare på det som faktisk er interessant for dere, og ikke bare ramse opp alt JEG finner superpennende, haha! 

 

8 kommentarer om “Q&A – ett år som sukkerfri, keto/lchf og forlenget faste!?

 1. I am curious about this diet. I love carbohydrates, especially different types of bread. I also love cheese and all other dairy products. I will follow your story and do some research on my own. Did you gradually remove carbohydrates or just stop from day one.

  Liker

 2. Så fint å høre at du har funnet noe som passer for deg! Ingenting er bedre enn det. Selv kunne jeg aldri ha levd hovedsakelig på fett, da jeg er veganer og har lite fett i kostholdet. Så for meg fungerer nok det motsatte best, med relativt mye karbohydrater. Men det er fascinerende at både det ene og det andre ytterpunktet kan fungerer godt for mange mennesker.

  Jeg har aldri vært ute etter å hverken leve etter lchf eller hclf-prinsipper, men de siste månedene har jeg kuttet enda mer ned på fett, noe som bare er en naturlig følge at jeg for det meste spiser salater (uten dressing), supper og litt frukt. Jeg har aldri hatt det bedre noensinne! Jeg tror neppe det handler om fett for meg, men heller at jeg har sluttet med gluten og spiser lite bearbeidet mat – samt at jeg ved å finne det ideelle kostholdet og ved å spise mye mindre har klart å gå ned en god del i vekt. Ikke minst at jeg aldri har lyst på noe usunt mer, og egentlig har liten appetitt (noe som føles som en frihet for meg).

  Jeg synes også faste kan være nyttig, både periodisk faste og lengre fasting. 16:8 funker bra for meg når det gjelder periodisk faste, selv om jeg ikke følger det helt. Noen dager går det nærmere 20 timer fra siste til første måltid, da jeg ikke har en fast døgnrytme. Kroppen trives i hvert fall best om jeg ikke spiser de første timene etter jeg har stått opp.

  Gleder meg til å lese mer fremover. Jeg lever ikke helt sukkerfritt selv, men jeg kjøper aldri sukkerholdig drikke, is eller godteri. Lager heller ikke kaker eller annet søtt. Det føles så mye bedre når jeg heller spiser litt frukt av og til, og får det naturlige sukkeret derfra. Det er nesten skremmende hvor mye tilsatt sukker det er i mye hel og halvfabrikata.

  Liker

  • En ting er i vert fall sikkert – og det er at vi mennesker er så ulike og at ett bestemt kosthold ikke vil kunne fungere som et «one size fits all». Som du sier, så er det viktigste at man finner noe som fungerer for seg selv og sin helse i det lange løp. Jeg og du, for eksempel, befinner oss nok i hver sin ytterkant av kostholdsspekteret. Du som veganer og jeg som inntar store mengder animalsk fett. Man kan absolutt få i seg tilstrekkelig med sunt fett på en plantebasert kost også, men da tror jeg man må være veldig bevisst på det. Hva tror du?

   Så godt å høre at du føler deg bedre enn noen sinne! Å kutte på sukker og bearbeidet mat er nok et stooort pluss for helsen vår, uansett hvillken strategi vi måtte velge.

   Jeg har som deg heller ikke en fast døgnrytme, og opplever det med fasting litt på samme måte. Bare at utfordringen min er at jeg er forferdelig glad i å spise på nattestid, og det skal visst ikke være helt gunstig. I dag (torsdag) kommer det en ny post rundt hvordan jeg tenker å gjennomføre faste fremover, om du vil lese litt mer om det og mer enn gjerne dele noen av dine tanker – det setter jeg alltid veldig pris på.

   Klem til deg! ❤

   Liker

   • Jeg er enig, et bestemt kosthold tror jeg ikke vil kunne fungere for alle. Når det kommer til et plantebasert kosthold er det helt uproblematisk å få i seg tilstrekkelig med sunt fett, OM man ønsker det. For meg handler det mer om at jeg har valgt bort disse matvarene. Det finnes nå mange typer vegansk margariner på markedet, man kan bruke oliven og rapsolje og ha en god mengde nøtter i kostholdet. Mange får jo også i seg fett fra enkelte kjøtterstatninger av soya, samt sauser og mindre sunne ting som kjeks og søtsaker. Men det er helt klart ikke vanskelig å få i seg mye umettet fett, om man ønsker det.

    For meg handler det bare om at jeg føler margarin gir meg en unyttig mengde kalorier som jeg har lite glede av smaksmessig, derfor bruker jeg det ikke lenger (jeg lever på kun 1000 kalorier om dagen for å gå ned så mye som jeg ønsker i vekt). Nøtter spiste jeg en god del av før, men jeg har kuttet det ut da jeg hadde nøtteallergi som liten og fremdeles kan oppleve å hovne opp i halsen av for store mengder. Ikke minst at jeg spiste for mye av det, og peanøtter og cashewnøtter førte til veldig mye salt (jeg likte ikke usaltede nøtter).

    Mange veganere bruker også avokado som en kilde til fett, men jeg har aldri likt smaken av det.

    Jeg tenker at det å spise på nattestid er noe det alltid vil være litt delte meninger om. Det handler jo mest om det totale matinntaket. I enkelte uker kan jeg være oppe mesteparten av natta, mens andre uker er døgnrytmen tilnærmet «normal». Da er det naturlig at jeg også tilpasser måltidene etter det. Den eneste logiske forklaringen på hvorfor man bør unngå å spise på nattestid/rett før legge tid, er at man ikke forbrenner like mye når man sover, og at man generelt kan sove litt mer urolig på full mage. Men jeg tenker at tidspunktet egentlig ikke har stort å si. Noen sier det er best å spise frokost også, men det er jo veldig individuelt! Jeg fungerer best uten noe i magen de 4 første timene etter jeg våkner.

    Jeg vil gjerne lese mer om faste, synes det er spennende! Jeg tenker å gjennomføre noen lengre vannfaster etter hvert. Det er en stund siden jeg har gått mer enn 24 timer. Vurdererer faktisk å begynne å faste 24 timer hver søndag. Så kroppen får et lengre avbrekk én gang i uka.

    Klem tilbake!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s