En strukturert hverdag (og hvordan jeg skal få det til)

speilselfie, utpåtur

Jeg prøver (og strever litt, helt ærlig talt) med å innarbeide nye rutiner og struktur her hjemme. Når jeg har friuke annser jeg meg selv som min egen sjef. Og det er vi vell alle, sånn sett. Vår egen sjef, altså. Jeg snakker nærmere bestemt om det å være sjef i mitt lille ENK (♥) og hvor morsomt, mestringsfylt, angstfremkallende, frustrerende og motiverende det er med alle de forskjellige hattene jeg kan prøve på i løpet av en dag. Under den svarte bowlerhatten for eksempel, der er jeg en svett og lost men lærevillig regnskapsfører. Under den andre, panamahatten av strå, er jeg en drømmende fotograf. Under flosshatten er jeg en streng lønningsgiver og under sixpencen er jeg jammen en tacksam lønnsmotaker, og. Hattehyllen er noe av det fineste jeg har akkurat nå.

januarnatur

Som sjef over moi må jeg riktignok ta meg selv i nakkeskinnet av og til. Ikke for å få ting gjort, men for å få gjort tingene i det som mange vil annse som «til riktig tid». Jeg har, som mange ganger tidligere beskrevet, en utilbøyelig tendens til å la ting vente heeeeeeeilt til siste liten. Jeg får alltid gjort det jeg må og skal, men nå – som selverklært girlboss/meboss, prøver jeg altså å skvise ut litt av procstinatøren i meg og være litt mer «oppå» saker og ting. Dere vet, gi meg selv litt mindre stress og magesår og sånt.

kråkebolle

Planen er derfor å utvikle en slags mal på en arbeidsdag, eller en «ENK-dag» som jeg har valgt å kalle det. En dag som jeg noterer i avtaleboken min 2-4 dager i uken, og som jeg skal lære meg å se på som like bindende som en ekstravakt på sykehjemmet ville vært.

Et fast tidspunkt å stå opp på, noe som tragisk nok nesten er det vanskeligste av alt siden jeg elsker å rangle til morgentimene og logisk nok så elsker jeg dermed også å sove. Klokken ti har jeg funnet ut kan være perfekt for mitt sovehjerte. Ikke for tidlig og ikke for sent.

Naust

Dette er min foreløpige mal på hvordan jeg skal få en mer strukturert og produktiv hverdag (som jeg sikkert kommer til å moderere etterhvert). Først og fremst så starter jeg med å planlegge den kommende uken, og med å dedikere spesifikke dager til Hjertejubel-jobb.

Klokken 10 – 12:30
Jeg starter dagen med kaffe, sjekke mail, podkast og bilderedigering. Etter drøyt to timer begynner vanligvis ryggen min å krumme seg og kroppen maurer etter bevegelse, så da stikker jeg ut for å være aktiv og lufte meg en times tid.

Klokken 13:45 – 16:30
ENK-dagen fortsetter med mer bilderedigering, promotering i sosiale medier, oppdatering av regnskap (sjekk ut nettstedet Fiken om du er som meg og føler deg l o s t i regnskapsverdenen ), eller på å øve og lære ting frem til M kommer hjem klokken halv fem og det straks er middagstid.

God plan? God plan. 

vinterblad

Dere som har mange hatter selv – hvordan strukturerer dere hverdagene deres når dere jobber i takt til deres egen tromme og/eller hjemmefra? 

3 kommentarer om “En strukturert hverdag (og hvordan jeg skal få det til)

 1. Så gøy å høre om dine planer! Jeg liker veldig godt å være strukturert, ihvertfall i teorien, men sliter i praksis. Fordi jeg har en tendens til å presse meg selv for hardt blir det en slags kamp for å finne balansen mellom selvdisiplin og self-love (sagt på en teit måte). Jeg har jo enn så lenge ganske mye mindre jobb en deg tror jeg, men prøver alikevel å jobbe med dette så mye jeg kan. Bruker masse tid på markedsføring, sosiale medier, blogg, prøver å huske å ta bilder selvom ingen betaler meg for det.
  Men ja, jeg har noen prinsipp. Jeg prøver alltid å starte til 10, som du. Da rekker jeg som oftest en litt stor og avslappende frokost. Neon ganger 09.45, noen ganger 10.30. Det må jeg bare godta og går jo selvfølgelig i bølger over perioder. Jeg jobber max tre timer i strekk for da er jeg utsulta, og hvis jeg jobber konsentrert med firma en hel dag jobber jeg sjelden mer enn 6 timer, fordi lenger klarer jeg ikke være konsentrert. Jeg har en litt slapp regel om å begynne med det vanskeligste, for det er enormt hvor effektiv jeg er de første timene. Hvis jeg sliter veldig med konsentrasjonen bruker jeg en timer-app som gir meg 5 min pause i halvtimen (til å sose på mobilen eller strekke på beina). Prøver å unngå å jobbe på kvelden, isåfall bare småting eller f.eks. blogg som jeg synes er gøy. Prøver også å respektere pauser, frokost og lunsj, og ikke jobbe da, heller lese bok eller noe annet.
  Jeg kunne skrevet masse i uendeligheter, jeg har jobbet mye med å skape rutiner og prøvd mye forskjellig. Jeg har også tre år på kunstakademiet med helt frie dager bak meg og synes det er det vanskeligste av alt. Men det bedrer seg stadig vekk og ting jeg prøver å starte med er plutselig blitt en vane. Nå har jeg gjort mandager til SoMe dag, så da planlegger jeg neste uke på insta og fb på mandager istedenfor å pusle litt med det hver dag (det stjeler fort mye tid).

  Liker

  1. Skjønner veldig godt hva du mener med det der selvdisiplin vs self-love greia. Problemet mitt er at om jeg ikke er veldig bestemt med meg selv så blir det en slags hverdag der jeg jobber u-effektivt med litt jobbing, surfing på nett, og generelt mye dilling og dalling, og på den måten så har jeg på en måte hverken «fri» og jeg «jobber» heller ikke. Derfor har jeg nå begynt å planlegge spesifikke dager hvor jeg skal jobbe målrettet, og så langt har det fungert fint 🙂

   Mulig jeg henger veldig etter, men hva er en SoMe dag? Hihi

   Hvor lenge har du forresten jobbet frilans? Og er du 100% frilans eller har du en annen jobb eller prosjekter som du styrer med? Alltid like kjekt å snakke med andre i samme båt 🙂

   Klemklem xx

   Liker

   1. YO (jeg er treig ass)
    Jeg jobber i butikk ved siden av! Jobber kveld og ved tilkalling, det blir fort endel jobb der, men I got bills I got to pay.
    Jeg har hatt mitt ENK i snart 7 år, men det er først de to siste årene jeg har prøvd hardt liksom, markedsført meg også videre, før var det kun av praktiske årsaker, de få gangene jeg trengte å sende en faktura. Men som sagt, har god erfaring med den frie hverdagen fra 3 år på kunstakademiet før dette.

    Som du sier med denne tiden hvor man både jobber og ikke jobber. Det er UTROLIG viktig å bli kvitt tror jeg da, det er det man blir utslitt av. Jeg har vært nødt til å nekte meg selv å jobbe og tvinge meg selv til å jobbe, på ulike tidspunkt. Fordi jeg trenger grenser for å få hodet til å slappe av også. Så du er virkelig på rett spor!
    Det er vel egentlig ikke en SoMe dag, haha. Men jeg har en tendens til å falle inn i dette arbeidet med sosiale medier og plutselig tar det hele dagen, nesten hver dag. Nå jobber jeg kun med sosiale medier på mandager. Da lager jeg en plan for en hel uke på instagram og scheduler en hel uke på facebook. Så blir det eventuelt å svare på kommentarer resten av tiden, pluss noen spontane poster innimellom og instagramstories.

    Gjerne flere blogginnlegg som dette, elsker å lære om andres metoder og sammenligne med hva jeg gjør og kunne lære av hverandre! Senest i dag så jeg en fotograf på instagram som brukte en brush i photoshop med logoen sin når hun sendte ut prøvebilder og jeg bare «GENIALT»! Burde kanskje tenkt på det før, men du veit….

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s