Det analoge prosjektet – ett år senere

Ett analogt Nikon F Eye Level Prism fra slutten av seksti-/begynnelsen av syttitallet. Ett år. Ett prosjekt. 12 filmruller, minst. Hvordan gikk det? Hvordan gikk det ikke? Hva har jeg lært og hva må jeg fortsatt lære, og hva er egentlig greia med analog fotografering som gjør at flere og flere av oss vender tilbake til det?

Kreta_71Kreta_69Kreta_59Kreta_56

HVORDAN DET ANALOGE PROSJEKTET BLE TIL

Det var midten av september 2016 da jeg tilfeldigvis kom over finn-annonsen hvor SvenskePhilip med småtungt hjerte skulle selge sitt Nikon F speilreflekskamera til fordel for en oppgradering til Leica. Jeg hadde vel egentlig aldri tenkt tanken på at jeg hverken trengte eller hadde lyst på ett old school kamera, men i det øyeblikket jeg så bildet av vidunderet så bestemte jeg meg for at den bare måtte bli min. Den siste dagen i september 2016 hentet jeg min nyeste baby på postkontoret og første oktober var prosjektet allerede i gang.

nikon2sta%cc%8aende-thea-pa%cc%8a-do000401010007
000414010017

DE FØRSTE UTFORDRINGENE – HVORDAN LADDER MAN EGENTLIG DENNE GREIA?

Jeg er ikke ei som vanligvis gjør spontankjøp på mange tusenlapper, men akkurat denne gangen føltes det så nødvendig at det skjedde likevel. Det var et nesten hellig øyeblikk å åpne den nøye pakkede pappesken, og jeg plukket kameraet opp og holdt fast men forsiktig med begge hendene mine. Passet perfekt. Passe tung og robust, fin stand. Svart med litt sølvfargede kanter og hjørner fra slitasjen av et tidligere liv. Jeg elsket det. Utforskende fingrer over knapper og hendler og dingser og bomser fra en nesten svunnen tid. Film fikk jeg også med på kjøpet, og jeg kunne ikke VENTE med å gjøre mitt aller første analoge knips siden langt tilbake i barndommen. Bare… vent.. hvordan ladder jeg denne greia?

000414010022000422170006
000422180020000444040032

I min lokale fotobutikk, Sponland foto, der visste de heldigvis råd, og jeg ble forsikret om at jeg ikke var den eneste som hadde kommet inn i sjappa deres med noe gammelt i hendene og et spørsmålstegn klint over hele ansiktet. Noen minutter senere var Nikonen locked and loaded, og jeg var klar.

000422160005000422180031000422180034000422170018

RO HELT NED, OG FORBLI BLAKK FOR ALLTID

Det var sikkert ikke tilfeldig at jeg valgte å spontankjøpe et analogt kamera i samme tidspunkt i livet hvor jeg for alvor begynte å føle på at tiden min ikke strakk til, og at jeg sløste bort tiden jeg faktisk hadde på ikke så veldig meningsfylte ting. Jeg skulle roe ned, og det skulle hobbyene og omgivelsene mine også. Med digital fotografering går det fort. Det er så innmari lett å ta mangemange bilder av ett og samme objektiv mens man regulerer litt på innstillingene underveis helt til skjermen viser noe man er fornøyd med. Effektivt. Trygt. Forutsigbart. Og litt «tankeløst», kanskje? Men med analogen blir i alle fall jeg tvunget til å roe kraftig ned. Observere forholdene, komposisjonen og objektivet på en mer kritisk måte. Ofre en ekstra tanke eller to på både blender, lukker og ISO/ASA. Og på toppen av alt – håndtere manuelt fokus!

0004440400261.jpg
000444060032000444060031000444060024

Det finnes for øvrig ikke en emneknagg som er mer beskrivende enn #shootfilmstaybroke. Analog fotografering er gøy, spennende og nostalgisk, og det er også shit så dyrt! Et lite regnestykke;

Filmen jeg for det meste har brukt er Kodak Portra 400. Det finnes billigere film, men denne ble jeg anbefalt av SvenskePhilip og siden jeg var så fornøyd med min første rull så ble det til at jeg fortsatte med den. På nettet koster det 799 (inkludert frakt) for 5 ruller à 36 eksponeringer. Om ikke matteskillsene mine svikter meg nå, så vil det si at hvert klikk på utløseren koster 4, 43 kroner. I tillegg skal filmen fremkalles. Planen var å både fremkalle OG få filmen digitalisert, men det skjønte jeg jo fort ville bli en mat i kjøleskapet VS fotoprosjekt type situasjon. Jeg valgte derfor å kun digitalisering filmrullene for å kunne poste prosjektet her på Jubeln og betalte da rundt 170 pr filmrull. 170 kr / 36 eksponeringer = ytterligere 4,72 kr. Altså fra A-Å så koster ETT BILDE hele 9,15 kr!

Jeg har brukt 18 filmruller i år og dermed over seks tusen kroner på prosjektet. Selve kostnaden på kameraet kommer i tillegg. Wæ.

000444050019000444050026000444060010000444060008

FINNES DER EN KONKLUSJON?

JA. Analog fotografering er awesome!

Jeg har lært en hel masse, og jeg har lært at jeg har hinsides mye mer å lære om både kameraene, film og om den generelle prosessen. Jeg har lest disse bøkene, for dere som er spesielt interesserte.

91350011

Jeg har lært at bildene jeg har tatt innendørs sjeldent ble spesielt bra, sann teknisk sett, og at folk er langt mer bekvemme fremfor Nikonen vs Canonen.

000468740007

Jeg har erfart at analog foto er en helt fantastisk måte å forevige spesielle anledninger og turer osv, uten å føle på et press om å ta stadig «måtte» ta «perfekte bilder».

Kreta_63

Jeg har fremdeles til gode å prøve meg på svart/hvitt film, og ikke minst dobbelteksponering. Det gleder jeg meg til å teste ut. Neste år!

91340015

At folk er veldig nysgjerrige og interessert i analog fotografering, at det er dyrt og også men lett verdt pengene både i erfaring og i følelsen bildene gir.

000485570001

SÅ, HVA NÅ?

Jeg fortsetter! Ikke i form av et strukturert prosjekt men jeg kommer definitivt til å fortsette å knipse med NikonBaby.  Jeg vil fortsette å eksperimentere med ulike filmruller, dobbel-eksponering og jeg vil også bli litt mer tørrig og prøve meg mer på streetfotografering. Jeg har MASSE jeg vil, men først og fremst skal jeg knipse ferdig rullen jeg har i kameraet i skrivende stund og publisere de første bildene på den. SÅ er prosjekt analog 100% gjennomført for denne gang ♥

9 kommentarer om “Det analoge prosjektet – ett år senere

 1. Hei og tusen takk for artikkel og refleksjoner ifm analog versus digital foto.
  Som ihuga hobbyfotograf siden 60-tallet (er 65 år) holder jeg med deg i mange av dine refleksjoner og erfaringer.
  Mange flotte bilder leverer du også.
  Men dette med TID.
  Jeg har hatt det meste av fotoutstyr, både analogt og digitalt og har følgende erfaring.
  Kjøpte meg et retro-digitalkamera (Fuji X100S) og bestemte meg for at dette skulle være det eneste kamera, i tillegg til mobilen da.
  Vi var på ferie i USA for tre år siden og med kun dette kamera og hadde bestemt meg for kun 36 bilder pr dag.
  Og du – det er det beste feriealbum jeg har laget på mange år.
  Og med kun dette kameraet er jeg den som leverer best bilder – i følge kona og venner, mennesker jeg stoler på.
  Og med kun et et 35 mm (EQ 135) blir det som Kapa sa – If it´s to small your not close enough.
  Ha en fortsatt fin dag og jeg koser meg med dine foto og blogg.

  Mvh Birger FP

  Liker

  • Hei Birger, og tusen takk for et hyggelig spor her på bloggen min. Det setter jeg veldig pris på!

   Jeg er så enig med deg! Da vi dro på familietur til Gdansk i mai i år og Kreta i juli så valgte jeg å bare ta med analogen – selv om det medførte litt angst i forkant. Jeg var livredd for å gå glipp av fotomuligheter! Spesielt på reiser har jeg erfart hvor fantastisk det er å bare stole på at retrokameraene kommer til å gjøre jobben. og FOR noen fantastiske bilder det genererer, også mine beste reisebilder er analogt!

   Prosjektet gav virkelig mersmak, og jeg kommer definitivt til å fortsette å publisere filmfoto fremover. Har du en blogg/nettside hvor du deler dine bilder? Jeg vil gjerne se! 🙂

   Med vennlig hilsen
   Nadia

   Liker

 2. Disse bildene var spennende og levende, og gav liv til fremtiden fra svunnen tid. Jeg vil si: Godt jobba! Dette hadde ikke jeg fått like bra til som deg. Jeg koser meg over familiebildene, juletreet og kransekaka. Det var sånn det, livet, var før.

  Liker

  • Tusen takk for det, Helene!

   Her vil jeg bare si; kan jeg starte med analog knipsing, så kan alle! Prosjektet har vært så givende og fint, og det er vel en av grunnene til at jeg faktisk (med glede) har klart å gjennomføre det gjennom hele året. Jeg er forøvrig helt enig med deg – man får en slags «gamledager» følelse av bildene. Jeg og min gamle sjel elsker den følelsen.

   Likt av 1 person

 3. Jeg er så imponert over at du har klart å gjennomføre noe som har vart et helt år. Bildene er selvfølgelig fantastiske! Jeg begynte med analogt fotografi i 2011 og har selvfølgelig elsket det hele veien. Og føler kanskje det fineste er det uperfekte, og selvom bildene innendørs er suuuperkornete, så gir det noe ekstra. Korn er for en gangs skyld skikkelig fint.

  Fra en analog fotograf til en annen, først et spørsmål: Hvordan føler du det har gått med kombinasjonen med det digitale? Jeg ser at du dro på ferie med bare analogt kamera, men sånn andre anledninger. Jeg føler alltid et behov for å ha begge, og at jeg mister noe uansett hvilke av dem jeg bruker, hvis du skjønner. Skulle ønske jeg kunne ha ett på hver skulder, men det er jo uaktuelt.

  Også angående økonomi:
  Scanner! Jeg lærte med analogt av mine medelever på fotofagskolen, hvor vi hadde scannere, når jeg sluttet der var jeg fast bestemt på å få meg min egen scanner. Jeg kjøpte en Epson (du finner tilsvarende på komplett – epson perfection v800), den koster noen tusenlapper, men som du sier, du har brukt mange tusenlapper allerede.
  Angående film er min erfaring at, ihvertfall på 135mm, så trenger man ikke så bra film. De jeg bruker nå og har brukt i mange år er film jeg har kjøpt på en butikk med navn «Rossmann» i tyskland, be koster 2,5 euro for en trepakk tror jeg. Jeg har aldri merket noen kvalitetsforskjell. Ellers bestiller jeg det billigste jeg finner på internett.
  Siden det er en stund siden jeg fremkalte jevnlig har jeg ikke helt peiling på prisene der, men der gjorde jeg også research og brukte det billigste.

  Superkult at flere oppdager dette fantastiske uttrykket, håper du koser deg videre! Hvis du vil se noen av mine analoge bilder ligger det mange under «fine art» på hjemmesiden min 🙂

  Liker

  • Jeg er imponert selv jeg, haha! Jeg elsker jo å starte prosjekter, men gjennomfører liksom aldri helt slik som planlagt. Analog foto gir meg derimot så uendelig mye, og jeg er spesielt enig i det du skriver om det uperfekte. Noen av favorittbildene min er tatt på en eldgammel og utgått filmrull med massevis av korn, undereksponert og en slags stripe over hvert bilde i hele rullen. Jeg elsker alle de vakre «feilene» som overrasker meg hver gang jeg fremkaller en rull.

   Jeg føler deg også på analog VS digital! Men om jeg må komme med en konklusjon så er det at jeg har aldri angret på å bare ta med analogen, men jeg har hatt litt anger når jeg har tatt med begge. Det gjorde jeg i Roma, f.eks. Og alt utstyret ble til slutt ett stresselement og tok vekk litt av den naturlige «flyten» når vi vandret gatelangs. Jeg har tro på at vi mennesker ikke alltid har godt av for mange valg, og den troen viderefører jeg til foto. Jeg pakker heller analogen, eller evt digitalt med kun en linse, og utfordrer kreativiteten min på den måten. Jeg liker forøvrig aller best de feriebildene jeg har tatt analogt, men ja – jeg føler også på en slags «angst» for å gå glipp av noe når jeg ikke har de begge i nærheten.

   Takk for tips og råd om scanner! Jeg tittet faktisk litt på en sist jeg var innom min lokale fotosjappe, så det er virkelig til vurdering. Rullene må riktignok likevel digitaliseres, men det blir nok spart noen kroner på fremkallingen.

   Åhh, jeg skal rett inn å sjekke ut bildene dine, takk! 😀

   Liker

 4. Det har vært artig å følge det analoge prosjektet ditt! Det ga meg faktisk litt inspirasjon til å starte med analog fotografering igjen. Drev med det for noen år tilbake, da jeg blant annet fremkalte selv i mørkerom. Men nå fikk jeg litt lyst til å begynne igjen etter hvert, uten mørkerom riktignok, for det har jeg ikke lenger tilgang til. Tenker det kan være fint med fargebilder som kan digitaliseres og brukes til blogg og lignende.

  Takk for at du minnet meg på hvor fint analog fotografering kan være!

  Liker

  • Så glad jeg blir over å høre at du har likt å følge med på prosjektet mitt.

   Jeg kan ikke annet enn å virkelig anbefale analog fotografering på det varmeste. Å jobbe på mørkerom har jeg aldri vært borti før, men jeg vet at en av onklene mine drev mye med det «før i tiden». Jeg håper jeg får anledning å teste det ut engang 🙂

   Likt av 1 person

   • Analog fotografering har en helt egen stemning over seg synes jeg. Både selve fotograferingen og mørkeromsarbeid. Anbefaler deg å teste det ut engang! Jeg har kun fremkalt i svart-hvitt, for fargefilm er langt mer avansert å gjøre selv tror jeg. Svart-hvitt er i hvert fall en relativt enkel prosess som er lett å lære.

    Jeg vurderer å kjøpe et analogt Canon kamera etter hvert, for da kan jeg bruke de linsene jeg allerede har. Også har jeg et Balda baldessa 1b liggende. Kanskje det blir et prosjekt for 2018 ☺

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s