PLUTSELIG KETO

000468710014

PLUTSELIG KETO

Siden mai i fjor har jeg vært så godt som sukkerfri i den forstand at godterier, junkmat og tomme karbohydrater har ikke vært en vanlig del av kosten min. Likevel har jeg foret kroppen min med mye skjult sukker som i vert fall jeg ikke tenkte over kunne utgør SÅ mye, som for eksempel fra de 2-3 «sukkerfrie» Go´morgen yoghurtene jeg spiste daglig, diverse halvfabrikata, sauser, store mengder frukt osv.

På rundt samme tid fikk jeg endelig en bekreftelse på det jeg hadde mistenkt veldig lenge. Noe var galt og i ubalanse på innsiden, og det hadde det nok vært i veldig mange år. Yrkesskadet som jeg er så begynte jeg med en grundig datasamling om diagnosen PCOS, og det var da at jeg ramlet over mye litteratur og forskning om kostholdets virkning på helsen vår. Om sukker, karbohydrater og fett, og om den helsefremmende effekten av et ketogent kosthold.

Tre måneder siden bestemte jeg meg for å gire opp og gå «all inn» og full pupp med sukkerstopp, med forhåpninger om å på sikt kunne helbrede kroppen, hormonubalansen og å viske bort bokstavene p, c, o og s en etter en. Jeg begynte å spise ketogent samtidig som jeg fortsatte (og fortsatt fortsetter, hehe) å fore meg selv med informasjon – både den som lovpriser, men også den som er kritisk, og jeg har helt ærlig ikke sett meg tilbake siden.

000468730009

INGEN DIETT

«Keto» er ingen diett. Langt i fra, både i mine og mange andres øyner. Selv synes jeg det er en veldig enkel og behagelig livsstil som gir meg en frihet jeg aldri før har opplevd. Når jeg først satte meg grundig inn i både sukkerindustrien og sukkerets FORFERDELIGE inflammatoriske effekt på kroppene og helsen vår, og hvor mye skade det faktisk forårsaker (!), så har jeg en helt annen motivasjon til å «holde meg på rett kjøl» nå enn for eksempel den gangen for syv-åtte år siden da jeg halvhjertet prøvde lchf for første gang med utelukkende vektnedgang som mål. Nå er det helsen min og helbreding som er målet – ikke mitt fysiske ytre. Det føles hinsides bra.

000468730035

IKKE LAVKARBO

I praksis innebar endringene fra et «normalt» og forholdsvis sunt kosthold til et ketogent levesett for meg relativt få men viktige endringer. Først og fremst gjorde jeg meg selv veldig bevisst på hva maten jeg spiste faktisk inneholdt av karbohydrater, og kuttet alt av raffinert sukker og også det som naturlig inneholder et høyt innhold av sukker som enkelte grønnsaker, frukt og bær. Det høres tricky ut, jeg vet. Men det hele gikk overraskende lett. Ikke en eneste gang har jeg hverken cravet eller savnet søtt. Det gjelder kanskje å tenke på alt man kan istedenfor det man ikke kan?

Også var det fettet da. Jeg unngår å si at jeg spiser lavkarbo. Jeg gjør jo egentlig det, men et veldig viktig poeng faller bort i den betegnelsen alene. Jeg spiser LCHF. Low Carb HIGH FAT! Faktisk så kommer 70-80% av energibehovet mitt fra sunne fettkilder, 20% fra protein og 5% fra karbohydrater. Dette er skikkelig bakvendt fra det vi alltid har blitt fortalt og lært om kosthold og det er i tillegg stikk i strid med mange av Helsedirektoratets kostråd. Så hva skal man si? Kanskje må vi la råd få være råd, og heller våge å støtte oss litt mer på hva evidensen faktisk viser til? Det er så viktig med nok, riktig og sunt fett.  Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli en sånn som starter dagen min med en bulletproof kaffe, men her er jeg altså tre måneder uti mitt ketogene liv og spiser sunn, næringsrik og GOD mat, og jeg føler meg bedre enn noen gang.

000444050006

FORDELER, ULEMPER OG UTFORDRINGER

Som sagt så startet jeg keto for ca tre måneder siden, og for drøyt tre uker siden bestemte Martinusen seg for å prøve seg – selv om han vanskelig kunne se for seg et liv uten melk (han ELSKER melk) og brød. Under har jeg listet opp både fordeler og ulemper/utfordringer som vi begge har opplevd hittil.

FORDELER:
• Bunnsolid blodsukker! Ingen sukker og karbs betyr liten innvirkning på blodsukkeret. For meg betyr det ingen flere humørsvingninger og ekstrem HANGER (!) og for Martinus betyr det slutten på å gå på eggeskall rundt meg når det er 2+ timer siden jeg sist spiste. Heh. Ilu♥

• Vektkontroll og vektnedgang. Jeg har som sagt ikke et ønske om å gå mer ned i vekt og har holdt meg bevisst konstant siden jeg startet. Martinus derimot har allerede gått ned 10 kg!

• Lang metthetsfølelse. Siden vi spiser så mye fett og næringsrik mat så holder vi oss mette mye lenger! Siden jeg ha små måltider spiser jeg vanligvis 2-3 ganger + en fettkaffe daglig, mens Martinus er et naturlig ketomonster og spiser 1-2 måltider og holder seg gående på det HELE dagen.

• GOD MAT! Vi snakker egg, bacon, fløte, grønnsaker, bær, oster, oliven, avokado, kokosolje/kokoskrem, mørk sjokolade, baconcrisp, sauser og dressinger, alt av kjøtt, fugl og fisk, knekkebrød, majones… Ekte mat, rett og slett.

• Matfrihet. Jeg har tidligere brukt SÅ mye tid og energi på å tenke på mat. Hva skal jeg spise, hva BURDE jeg spise, når….. På keto opplever vi begge to en frihet fra den evinnelige planleggingen. Maten holder oss gående lenge, og vi er ikke redde for å bli lave på energi eller for å få ett skikkelig blodsukkerfall. Sweet relief.

• Bedre hud. Både jeg og Martinus merker at huden vår er freshere, yay!


ULEMPER/UTFORDRINGER:

• Om man er vandt til å spise mye karbohydrater og sukker så kan overgangen til keto være ganske tøff. Det anbefales å gradvis gli over til først moderat- til lavkarbo og deretter til ketogent, dette for å redusere ubehagelige bivirkninger – eller rettere sagt abstinenser – i form av slapphet, hodepine, fordøyelsesbesvær, «brain fog» og fatigue. Dette er forbigående, og skyldes en prosess hvor kroppen går fra å benytte glukose som brennstoff til å bruke fettet. Google «Keto flu» om du vil lære mer.

• Å drikke nok væske! Jeg har aldri vært flink til å få i meg nok væske. Nå derimot merker jeg at jeg må være det, ellers så kommer hodepinen og slappheten og kramper i leggene.

• Å gi slipp på fett- og saltfrykten. For det har vi jo alltid lært – salt og fett er ikke bra for oss blablabla. Det krever en omstilling i hodet når man går fra å være superrestriktiv til å skulle være supergenerøs, i vert fall når det gjelder fettet.

• Sosiale settinger med kan være en utfordring, men med litt planlegging så går det meste!

secondhand-outfit-chers

Haha, wow. Dette startet som bare noen få ord om vår nye livsstil men jeg ser at jeg ble litt revet med. Jeg vil ikke være, og kommer heller aldri til å bli, en «preacher» – men når jeg opplever og erfarer noe bra så er det vel naturlig å ville dele det med andre, right?

9 thoughts on “PLUTSELIG KETO

 1. Jeg har prøvd lavkarbo og jeg gikk opp i vekt pluss at jeg følte meg dårlig, selvom jeg gikk på det en god stund. Så tror nok ikke det er for alle. Etter å ha lest meg opp på kosthold i flere år nå så merker jeg at det er mange veier til rom, haha. Det er forskning som støtter omtrent alt av kosthold. Jeg tror man må finne det som passer sin kropp best, og det ser det ut til at du har gjort 🙂 Så bra for deg 😀 Selv synes jeg også at lavkarbokostholdet var litt lite miljøvennlig, men det kan sikkert gjøres miljøvennlig ved å spise mindre animalske produkter 🙂

  Lik

  1. Hei Caroline ❤

   Jeg husker faktisk da du skreiv om det på bloggen din, at du gikk opp i vekt av å spise lavkarbo. Jeg er helt enig med deg, man kan ikke si at et kosthold eller en livsstil passer for alle. Vi er rett og slett ikke alle laget for å passe i en og samme mal. Nå som du selv har tenkt å skrive litt mer om din livsstilsendring, har du en spesiell strategi eller kost du har tenkt å teste ut? Jeg synes forresten det blir veldig spennende å lese om reisen din på bloggen din ❤

   Lik

   1. Jeg kommer nok ikke til å følge noe spesielt, men kommer til å holde meg mer borte fra mat som jeg vet gjør meg dårlig. Som sukker, mat med mye stivelse, raske karbohydrater, hvetemel, melk og slikt. Og kommer sikkert til å spise så mye grønt jeg kan, en god del vegetarmat og magert kjøtt. Supplert med fett fra avokado, olivenolje, rapsolje, nøtter og frø.

    Lik

 2. Hei! Så bra at dette funker for deg. Jeg ble veldig inspirert nå, og har begynt på ketolysedietten fra i dag. Eller lavkarbo, LCHF, ketogent kosthold eller hva en nå skal kalle det. Jeg gjør det både for å gå ned i vekt (har forsøkt å kvitte meg med noen kilo i årevis nå, uten hell) og for å bli kvitt søtsuget. Mest sistnevnte, da jeg er et skikkelig sukkermonster. Ustabil og fæl. Men tilbake til deg. Jeg lurer på om du kan skrive litt mer om hva du spiser. Jeg har gått på denne kuren før, uten hell. Men denne gangen skal jeg klare det. Tidligere har jeg gitt opp etter et par uker, men har rukket å merke noen fordeler. Likevel har sukkeret så fast grep i meg at jeg går tilbake, gang på gang.

  Denne bulletproof-kaffen virker interessant. Jeg har merkelig nok aldri hørt om dette. Hvordan lager du den? Jeg har guglet og sett Youtubevideo av det, men lurer mer på hvilken oppskrift du følger. Må en ha oppi alle disse rare greiene (kollagen, peptid osv osv)? Jeg er fan av alt som er enkelt.

  På forhånd tusen takk for svar (optimistisk her).

  Lik

  1. Så gøy at du ble inspirert av posten min! Både jeg og M har som skrevet opplevd ingenting annet enn positive virkninger av denne livsstilen – som jeg håper alle andre som velger å prøve også kommer til å oppleve, inkludert deg. Jeg vil først og fremst anbefale deg til å gjøre masse research. Google masse både på både lavkarbo, lchf og keto/ketogent kosthold, for der erfaktisk en forskjell på alle tre.

   Du skriver at du sliter med søtsug og at du er et sukkermonster 😉 Utifra det så går jeg utifra at du er vandt til å spise sukker på «vanlig basis». Husk bare på at det kan lønne seg å trappe litt ned på karbogydrat-inntaket over 2-3 uker, og at du ikke går fra å spise det du vil til det som karakteriserer et ketogent kosthold (under 20-30g karbs) over natten. DET kan bli ubehagelig. Google keto-flu og gjør deg kjent med hva du kanskje kan ha i vente, og POWER ON for det går over! 😀

   Jeg er også veldig fan av alt som er enkelt og greit, og helt frem til sist uke (da jeg bestemte meg for å kjøpe en flaske mct-olje på helsekosten) har jeg brukt denne oppskriften; 1 stor kopp kaffe, en god klatt smør (ca 1-1,5 ss), 1 ss cocosa og litt kremfløte. Blander alt i en blender, eller med en melkeskummer, og voila – en god kaffe som metter lenge! Nå har jeg byttet ut cocosaen med mct-olje, bare for å prøve 🙂

   Angående maten jeg spiser da.. jeg kjenner det sitter litt inne å skrive slik igjen (jeg var en slem blogger før og frontet et ikke-sunt kosthold, huff…) men her prøver jeg. Først og fremst. JEG TELLER IKKE KALORIER ELLER MAKROER. Det mener jeg er det verste som kan gjøres mot en psyke og er etter min oppfatning nesten et dønn sikkert skritt mot et anstrengt forhold til mat.

   Jeg spiser ekte mat. Kjøtt, fugl og fisk, men unngår farse- og blandingsprodukter da disse ofte er tilsatt mel og har høyt karboinnhold. Oster og kremfløte, de fleste grønnsaker som vokser over bakken, og unner meg jordbær og bringebær om jeg har lyst på noe friskt og godt. Jeg spiser Brisk-knekkebrød (eller hjemmelagede) med kjøttpålegg, egg, smør (!), leverpostei, makrell i tomat.. masse deilige salater, gryter, ja – listen er lang! Egg og bacon, avocado, fettbomber (google) baconcrisp.. som du skjønner, mye god og ekte mat. Når jeg leser varedeklarasjonen holder jeg meg som oftest under 5g karbohydrater (per 100g) som en tommelfingerregel på hva som er «innafor» eller ikke. Prøv deg frem!

   Lik

   1. Tusen takk for godt og utfyllende svar! Jeg har lest og lest, men får stadig aha-opplevelser. Jeg gikk selvsagt all in og rett på ketolyse med en gang, typisk meg. Jeg vet at jeg burde begynne gradvis, men det har jeg ikke tålmodighet eller viljestyrke til. Det har jeg prøvd mange ganger, og på et eller annet vis greier jeg alltid å lure inn sukker og vips, så er jeg på sukkerkjøret. Men ekstremkurer og avholdenhetsvarianter funker tipp topp på meg. I dag har jeg tatt meg i å gugle lchf-kakeoppskrifter, og må holde meg i nakken for ikke å handle inn og lage. Må i det minste greie å holde ut til helgen. Jeg kjøpte mct-olje og laget bulletproof kaffe i dag, men ble ikke overbegeistret. Om ikke annet, dempet det søtsuget, så håper den blir bedre etterhvert. Det virker som dette er noe som gjør deg godt. Du ser lykkelig ut.

    Lik

 3. Tilbaketråkk: PREIKA LITT LIKEVEL
 4. Vi la om til lavkarbo rundt påske, og det har vært råbra! Jeg elsker smaken av øl, sjokolade, pasta og brød i alle former, men det gjør ikke noe godt for kroppen min. Kjenner meg veldig igjen i det du skriver, både fordeler og ulemper! 🙂

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s