På denne tiden i fjor // du som er SAD

På denne tiden i fjor postet jeg dette innlegget om det å være mørketidsdeprimert. Året før det igjen postet jeg et annet som lignet. Jeg har det mye bedre nå enn den gangen jeg hadde det virkelig ille, og disse tipsene mener jeg fortsatt er like viktige. Kanskje får noen nytte av denne posten, og da får jeg en million milliard karmapoeng ♥ For sann bortsett fra hele den biten med mørkegreia, så kan vinteren være litt fin også. 


Så står vi her igjen da folkens. Noen få meter dypt i en mørketunell som, på denne siden av den, virker så uendelig mange mil lang. Og med «vi» så mener jeg vi som får en bitter smak bakerst i svelget av å tenke på den aller største bivirkningen den ellers så deilige og salige høsten medbringer – nemlig mørket. Vi som mister driv og lyst til å gjøre ting vi egentlig gjør med mer enn glede, vi som føler panna har seget permanent ned og over øynene. Vi som føler der ikke er nok zZzZz`er i hele verden til å føle oss ladet og opplagt, og vi som trekker oss litt unna fordi…. sliten. Vi er faktisk ganske mange. Hele fem til ti prosent av oss som bor i vårt lille land synes vinteren er tungt og svart og mørk og puke. Helt sant, se bare her.

gabriel-santiago

Men mørketidsdepresjon er ikke en anerkjent diagnose, og da blir det slik at noen ikke vil kalle det for en «ordentlig» depresjon, men heller noe slikt som en mørketidsnedstemthet, mørketidsubehag eller mørketidstretthet. Men på engelsk heter det Seasonal Affective Disorder og forkortet så blir det noe så nøyaktig som SAD og akkurat dét synes jeg slår spikeren ganske så bra på hodet. Bare, sad. Trist. Mørketrist. Fordi mørkt → tungt → orker ikke → makter ikke → usosial → inaktivitet → søtsug → vektoppgang → dårligere selvbilde → tungt → orker ikke → makter ikke → usosial  (insert infinity tegnet her). Dette blir min tredje mørketid der jeg er bevisst på min mørketristhet. Tjuetretten var virkelig ille både fysisk og psykisk, og står som mitt eget skrekkeksempel på hvor viktig det er for meg at jeg aldri faller tilbake dit. Det er vanskelig å beskrive, det at jeg følte meg som glass. Jeg var som en glassplate som hele tiden var utsatt for så veldig mye press i form av krav jeg ikke klarte å oppfylle. Dårlig samvittighet, apati og nedbryting av meg selv. Følelsen av verdiløshet – bare millimeter fra å implodere. Total kollaps innad.

Fra magesekken og helt opp til svelget var der en stor brennende klump, og i øyeranden truet alltid tåregranatene. Med våren kom lyset og med det enden av DEN tunnelen, og resten av tjuefjorten ble mentalt og fysisk dedikert til å aldri havne i det samme synkehullet igjen. Jeg gjorde noen knep hele resten av året som hjalp veldig på hodet og psyken den kommende vinteren, og selv om det meste av energien forsvant også da, så var det bedre.

ian schneider.jpeg

Men, tilbake til starten – Så står vi her igjen da dere – noen få meter dypt i en mørketunell som, på denne siden av den, virker så uendelig mange mil-lang, og jeg har noen tips! Til både meg selv og andre SAD’e, og til hvordan vi kan gjøre det beste utav dritt.

Mentalprepping
Nå som vi er semi-november har kanskje akkurat forberedelseskuta allerede kastet loss og seilt, men vi kan vel være rimelig sikker på at det kommer en ny høst og vinter for de aller fleste av oss , og DA kommer mentalpreppingen godt med. Jeg vet ikke med dere, men med mars kommer det alltid en følelse av at jeg greide det, og det er akkurat som om jeg drar ned glidelåsen på vinterdrakten min og trer ut av det hele. Bruk våren til å samle gode opplevelser og på å lete etter godfølelsen. Bli glad i fysisk aktivitet og livet ute, det ER SÅ VIKTIG for å forebygge depresjoner! Legg tilrette for at du skal jobbe mot noe du kommer til å mestre, prøv å idiotsikre deg selv litt her. Jeg bestemte jeg for at jeg skulle løpe en mil, og det visste jeg at jeg kunne klare, for det hadde jeg klart en gang tidligere. Jeg gikk mye fjellturer og besteg en tusenognoemeterstopp for første gang, og brukte generelt MYE tid hos psykologen min doktor utendørs. Hun anbefales virkelig.  Dere finner henne på andre siden av dørstokkmilen.

Lagre minnene og oppturene
Har du noen gang vært på joggetur også plutselig bare vrenger ansiktet ditt seg til tidenes smil, og du føler deg uovervinnelig der du fyker avgårde i en endorfin-rus? Skriv ned følelsen, med en gang du kan! Skriv ned alt som var awesome, og gjør det enkelt å se tilbake til vår- og sommerversjonen av deg selv da du følte deg så frisk og uovervinnelig, og bruk tid på å mimre litt over hvor RÅ du er når du først er god. Skriv ned tankene og følelsene du hadde da du naila målet ditt. Ta bilder og legg de ut på instagram, facebook eller blogg, eller bare i din private dagbok. Skriv små notater direkte til deg selv som du kan lete frem i dårlige perioder – det har jeg gjort, og det er som en bestevenninne som gir sjelen min en god klem når jeg leser de.

Spis sunt og sov riktig
Nyere forskning viser oftere til at det er en større sammenheng mellom kosthold og depresjoner enn vi tidligere har trodd, og at de to viktigste tingene i kampen mot depresjoner er nettopp et sunt kosthold og fysisk aktivitet. For å få en ekstra vitaminboost i tillegg til mitt normale kosthold vil jeg prøve å juice meg gjennom vinteren, pluss at jeg har begynt å ta trankapsler og D-vitamintilskudd hver morgen. Pass på å sove nok, men PRØV FOR GUDS SKYLD å unngå å de tre til fem timer lange powernap´ene etter jobb eller skole. En halvtime til en time er mer en nok, men det aller, aller beste vil være å holde seg opptatt på ettermiddagen og kvelden og vente med å sove til kvelden. Prøv å kom deg ut i dagslyset og bare gå en tur eller sitt på en stein, men husk sitteunderlag fordi urinveisinfeksjon. Om du er riktig plaget kan det være verdt et forsøk med lysbehandling, men dette har jeg aldri prøvd selv så jeg vet ikke hvorvidt det faktisk hjelper. Og om du har muligheten til det kan det være lurt å spare ferien sin til seint på året, for hva hjelper vel mer på kulde og mørke enn sol og varme ♥

toa heftiba.jpeg

Team up
Ikke vær altfor redd for å fortelle andre om hvordan du opplever mørketiden. Det er ingen skam, og dessuten er det mye enklere å få hjelp dersom andre vet hva du går igjennom. Da jeg satt vis a vis damen i den svarte skinnstolen som kostet tjuefire kroner og trettifem øre i minuttet å snakke med, ble jeg anbefalt på det sterkeste å trene regelmessig. To ganger i uken var alt som skulle til for å hjelpe til å holde depresjonen på kjepps avstand, og selv om det høres overkommelig ut nå, så kan det være den hardeste tingen i verden å orke å trene når man er virkelig SAD. Alliér deg derfor med venner, familie eller kjæreste, og fortell dem at du hadde satt veldig pris på om de kunne lempet deg over dørstokken med en gaffeltruck i vinter..

Vær snill med deg selv og ha realistiske mål og forventninger
Ikke gå inn i vinteren med planer om å holde på samme futten du hadde i sommer da du lett trente fem dager i uken og spiste supersunt alle dager bortsett fra lørdager etter klokken 18. Sliter du med vinterdepresjoner så er det bare ikke realistisk, og fallhøyden om du setter for store krav til deg selv er STOR og landingen brutal. Sett heller et mål om to treninger i uken, så får alt over det være en gedigen highfive til deg selv. Det samme gjelder kostholdet. Bare, vær snill med deg selv, okå? Og gi deg selv et pusterom når du virkelig trenger det, du trenger ikke å late som du er noe du ikke er (og med det mener jeg full av energi og overskudd) og det er helt innafor å ta seg en kveld helt for seg selv å bare være alene og gjør det som alene-deg liker aller best ♥

ezra jeffrey.jpeg

Lik om du liker, og del om du tror det kan hjelpe noen ♥ Og om du er med i SAD-klubben sjæl og trenger å snakke litt, så er jeg lutter øre.


Bildekilder // én, to, tre, fire

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s